W październiku uczniowie kl. 3a i 2b udali się do piekarni państwa Słomkowskich przy ul. Granicznej w Płocku. Z wielkim zainteresowaniem dzieci obserwowały pracę piekarza i uważnie śledziły etapy powstania pieczywa. Wszyscy uczestnicy oprowadzeni zostali po najważniejszych pomieszczeniach: magazynie z mąką, pomieszczeniach, w których wyrasta ciasto oraz formuje się chleby i bułki. Poznały produkty, które są potrzebne do wypieku chleba, różne rodzaje pieczywa oraz maszyny, które pomagają w pracy piekarzowi. Największą frajdą dla dzieci był udział w zajęciach praktycznych, podczas których samodzielnie formowali z ciasta bułki według własnych pomysłów pod czujnym okiem fachowców. Na koniec dzieci zostały obdarowane słodkim poczęstunkiem – pachnącymi i ciepłymi pączkami i bułeczkami maślanymi.
Wizyta w piekarni okazała się bardzo wartościową lekcją. Uświadomiła wszystkim, jak ciężka jest praca piekarza i dlaczego powinniśmy mieć szacunek do chleba.
Serdecznie dziękujemy p. Słomkowskim i całemu zespołowi piekarni za ciepłe przyjęcie i ogromną gościnność.